zaterdag 19 september 2020

BK masters dag 1: Zilver voor Filiep Vanhonacker en Bart Vandewoestyne, AZW-clubrecord voor Audrey Goesaert en Ann Parmentier

Op de oorspronkelijke atletiekkalender was het Belgisch kampioenschap voor masters traditioneel voorzien rond half juni. Corona gooide echter roet in het eten en het BK werd uitgesteld naar eind augustus. De toen geldende veiligheidsmaatregelen lieten opnieuw geen organisatie toe. Het BK voor de 35-plussers werd dan andermaal uitgesteld naar 19 en 20 september. Het geduld en de trainingsijver van de masters werd dit seizoen uitzonderlijk op de proef gesteld. Eendracht Aalst zorgde in Ninove, samen met het plaatselijke VITA, voor een vlekkeloze en veilige organisatie. Een pluim op de hoed van het team van Jos Jacobs. De masters hadden onder een stralende nazomerzon, uitgezonderd misschien voor de lange afstandsnummers, ideale omstandigheden om te presteren.

Ann Parmentier (W40) moest al vroeg aan de bak op de 5000m. Ann, die de week net voor het kampioenschap geveld was door ziekte, kon haar niet optimaal verdedigen. Toch slaagde Ann er in om nog 5e te worden en met een mooie duik onder de 20 minuten (19'45"96) een nieuw AZW-clubrecord op de tabellen te zetten. 

Audrey Goesaert (W35) kwam op de 800m in een kwaliteitsvol deelnemersveld terecht. Onder meer onder impuls van latere winnares Petra Bruggeman (RIEM) zat er van bij de start een strak tempo in de wedstrijd. Audrey maakte dankbaar gebruik van dit scenario om haar wagonnetje aan de sneltrein vast te haken maar kwam finaal als 4e net wat tekort om een medaille te pakken. Audrey treurde echter niet want haar knap persoonlijk record van 2'22"41 was voor haar een medaille waard. Audrey verbeterde meteen ook haar eigen AZW-clubrecord van vorig jaar (2'24"71 Gentbrugge 21/07/2019) met meer dan twee seconden.

Filiep Vanhonacker (M35) was onze joker op de 5000m bij de mannen. Filiep, die de afgelopen weken een uitstekende vorm etaleerde, nestelde zich vooraan in het peloton en zag zijn medaille kansen stijgen naar mate de finish in zicht kwam. Op 500m van de streep waagde hij zijn kans met een splijtende demarrage. Filiep moest uiteindelijk met een miniem verschil enkel nog de duimen leggen voor Sven Naets ACHL (15'36"96) maar pakte meer dan verdiend zilver in 15'37"45. Een verpulvering van zijn persoonlijk record van 16'12"56 die hij neerzette op het BK masters van vorig jaar (16/06/'19 Sint-Niklaas). Met die sterke chrono strandde Filiep ook op minder dan één seconde van het AZW-clubrecord van trainingsmakker Bert Deschodt (15'36"61) die dit jaar omwille van meniscusletsel preventief aan de kant bleef.


                                Filiep attent vooraan op de 5000m


Bart Vandewoestyne (M40), die zich de laatste jaren als trail-runner profileerde, bewees dat hij van alle markten thuis is. De overstap voor één dag naar de kampnummers legde hem geen windeieren. In het speerwerpen was er voor Bart als 4e met een worp van 30m47 geen medaille weggelegd. Maar bij het hinkstapspringen was wel prijs. Bart verbeterde zijn persoonlijke record met 18 centimeter tot 8m98. Die mooie prestatie was goed voor BK-zilver bij de M40.

                                       podium hinkstapspringen M40


Proficiat Ann, Audrey, Filiep en Bart!