zondag 29 september 2013

Jan Carrein loopt sterk in de 40ste Marathon van Berlijn



De Marathon van Berlijn, die naar eigen zeggen het snelste parcours ter wereld heeft, werd dit jaar al voor de 40ste keer gelopen. En dat het een snel parcours is werd ook dit jaar bewezen: de Keniaan Wilson Kipsang verbeterde met 2u03'25" het wereldrecord van zijn landgenoot Patrick Makau met 13". Het vorige wereldrecord werd ook al op dit parcours gelopen.
Vorig jaar liep Jan Carrein in Berlijn nog een stevig PR met 2u57'45". De ambitie voor dit jaar was heel eenvoudig: nog sneller. Dankzij de prachtige organisatie, waarbij de tussentijden op het internet in livestream konden worden gevolgd, was het voor de supporters op het thuisfront bijna drie uur nagelbijtend voor de computer zitten afwachten hoe Jan vorderde in de wedstrijd. Hieronder een verslag van hoe zij het beleefd hebben:
In de eerste wedstrijdhelft hield hij er een zeer stabiel tempo op na: hij liep zijn kilometers aan een tempo tussen de 4'07" en 4'15". Hij klokte de tijd halverwege af op 1u27'34", waarmee hij op schema liep om een eindtijd van 2u55'30" te realiseren!
Tussen kilometer 25 en 30 kreeg hij het iets moeilijker: het naderende gevoel van kramp in de kuiten zorgde ervoor dat hij 3 keer even stopte om water te drinken, waardoor het gemiddelde tempo een beetje daalde naar 4'20" per kilometer, maar nog steeds hield hij uitzicht op een mooi PR. De geschatte aankomsttijd stond dan op 2u56'43".
Bij de doorkomst op 35 kilometer zat hij nog steeds op schema voor een nieuw PR, al mocht er niet veel tijd meer verloren worden. Weer 5 kilometer verder, bij de doorkomst op 40 kilometer, zag de situatie er identiek uit: hij liep nog steeds in de buurt van zijn PR van vorig jaar, maar had nu virtueel 7 seconden achterstand opgelopen.
De spanning bij de supporters thuis steeg, aangezien ze geen enkel idee hadden hoe dicht Jan de aankomstlijn ondertussen al was genaderd.
En dan kwam de verlossende pagina-update: aangekomen om 11u43'09", wat zijn eindtijd bracht op 2u57'34", een nieuw PR (11 seconden sneller dan het vorige record)!!!!
Jan hield het spannend tot op het einde, maar met een laatste eindsprint (laatste 2 kilometers aan een gemiddelde snelheid van 4'05" per kilometer, de snelste kilometers van zijn marathon) haalde hij zijn doelstelling binnen.

Een dikke proficiat, Jan!