maandag 7 augustus 2023

Viktor Leenaert op het EK U20 Jeruzalem

Junior Viktor Leenaert had zich met zijn persoonlijk record op de 1500m. van 3'45"21 kunnen verzekeren van deelname aan het EK voor junioren in Jeruzalem (Israël). Deze top-chrono, tevens ook een West-Vlaams record, realiseerde hij op 10 juni tijdens de Flanderscup meeting 'Memorial Buyle' in Oordegem.


Viktor was niet de enige landgenoot die aan de start kwam van de series 1500m. Régis Thibert en Casper Lievens gingen samen met topfavoriet Niels Laros (NL) van start in de eerste reeks. Viktor nam in de tweede reeks een goede start en nestelde hem in vierde positie van waaruit hij een goed uitzicht had op een top-zes plaats die recht gaf op een finale-ticket.

Na 500m à 600m stokte het matig tempo en werd de wedstrijd steeds zenuwachtiger. Met nogal wat geduw en getrek, wisselden vanaf dan de posities en het tempo steeds. Om niet ingesloten te geraken maakte Viktor in de tweede wedstrijdhelft enkele inhaalbewegingen. Hij liep daarbij ook twee open wondjes op aan zijn linker scheenbeen. Deze werden na de wedstrijd vakkundig gehecht/geplakt door de Belgische teamarts P. Bruggeman.


Tot op 300m van het einde had Viktor nog voeling met de groep die voor de 3e tot en met de 6e plaats zou strijden. Hij kwam echter net te kort om nog aan te pikken en moest finaal vrede nemen met een mooie 
10e plaats (3'56"96). De positiewissels na 700m hebben onze AZW-TMDer mogelijks extra krachten gekost om nog te kunnen mee strijden voor een finaleplaats. 



Het eerste gevoel van Viktor na zijn eerste optreden op het Europese niveau was er, begrijpelijk, één van ontgoocheling. Maar na een eerste evaluatie maakte die emotie al gauw plaats voor realisme en trots! Viktor mocht inderdaad met opgeheven hoofd het Givat Ram Stadium in Jeruzalem verlaten en ontzettend fier zijn op zijn parcours dat hij aflegde op weg naar zijn eerste Europees kampioenschap. Het was vooral een unieke en leerrijke ervaring die er voor zorgde dat Vikor, naar eigen zeggen, de smaak te pakken heeft.


De wedstrijd van Vikor op het EK U20 in Jeruzalem kan je hieronder bekijken.



Nog een woord van dank aan: de Belgische delegatie (o.l.v. Mieke Seminck), de aanwezige familie, de vele supporters vanop het thuisfront. Dank ook aan AZW en de V.A.T. (Vlaamse Atletiek Trainersvereniging) voor hun aandeel in de tussenkomst van de onkosten van coach Marc Desmet, zodat hij Viktor op het EK kon begeleiden. 

Van harte proficiat Viktor!